METAMORFOZY HOMLA to inspiracyjno-edukacyjny cykl aranżacji przestrzeni, którego głównym celem jest przedstawienie prostych sposobów na metamorfozę domowego wnętrza - bez udziału ekipy remontowej i ponoszenia wysokich kosztów. Wspólnie z projektantami wnętrz i blogerami z sektora lifestyle, home decor, fashion tworzymy inspirujący poradnik, mówiący o tym jak drobnymi dodatkami i wprowadzeniem odpowiednich kolorów wyczarować piękne wnętrze.

Jak zmienić skandynawską przestrzeń w tętniącą życiem sawannę?

23 kwietnia 2018

Prawie 2 tygodnie trwania konkursu, ponad 100 zgłoszeń i szczęśliwy laureat – tak w skrócie wyglądała pierwsza edycja cyklu „Metamorfozy Homla”. Jury konkursu z Natalią Nguyen – projektantką i architekt, współprowadzącą 3 edycje „Bitwy o dom”- na czele, wybrało wnętrze Oli, mieszkanki Warszawskiej Woli.

MINIMALIZM UZUPEŁNIONY ELEMENTAMI ETNO.

Wnętrze naszej bohaterki charakteryzowało się surowością, eklektyzmem, a także stonowanym klimatem. Postanowiliśmy coś na to zaradzić. Kierując się wielkością przestrzeni, zastanymi kolorami ścian, a przede wszystkim codziennymi potrzebami rodziny zaproponowaliśmy naszą najnowszą kolekcję Etno. Została ona stworzona dla miłośników natury, odmiennych kultur i egzotycznych podróży. Zestawienie bieli i czerni z surowym drewnem, starym złotem i obfitą roślinnością pozwoliło na stworzenie niebanalnej aranżacji w każdym wnętrzu. Wyjątkowość kolekcji podkreśliła połączenie różnorodnych nadruków, splotów i tekstur. W przestronnym salonie panował minimalistyczny, skandynawski styl. Duża, wygodna, narożna kanapa w grafitowym kolorze stała w centrum pomieszczenia. Naprzeciwko niej znajdowała się tzw. „koza”, która w chłodne wieczory ocieplała całe pomieszczenie. Tuż obok zobaczyliśmy drewnianą półkę pod TV w kolorze buku. Salon oświetlało światło słoneczne wpadające przez przestronne, loftowe okna i lampa vintage po babci.

SKANDYNAWSKI SALON Z NUTKĄ KLIMATU ETNO

Wybierając dodatki do minimalistycznego salonu właścicielki, Natalia Nguyen skupiła się na ociepleniu pomieszczenia i nadaniu mu etnicznego charakteru. Bazą całej aranżacji stały się tekstylia zachowane głównie w kolorystyce ecru, bieli i czerni. Kontrastowe zestawienie czerni i bieli to ponadczasowy, czarujący duet, który nabrał wyjątkowej mocy zwłaszcza, gdy stał się motywem przewodnim w pomieszczeniu. W magiczny świat sawanny właścicieli przeniosły poduszki z czarno-białymi nadrukami dzikich zwierząt, a koce i pledy w etniczne motywy pozwoliły na stworzenie wyjątkowego klimatu. Nie możemy zapomnieć o etnicznych dodatkach, takich jak złote chrabąszcze, które zostały wyeksponowane na szarych ścianach, a także o złotej paterze na owoce czy świece. Całość aranżacji uzupełniły również bambusowe, czarne lampiony, które idealnie pasują do drewnianych schodów Oli. Projektantka wprowadziła wiklinowe kosze, w których znalazły się donice z kwiatami, a także posłużyły jako miejsce przechowania koców i gazet. Wprowadziła tym ciepły klimat Afryki do surowego stylu wnętrza laureatki.

„Kolekcja Etno dodała pieprzu i wyrazu całemu pomieszczeniu. Kolorystyka oparta na kontrastach ożywiła wnętrze, a mięsisty dywan zdecydowanie ocieplił salon” – podsumowała Natalia Nguyen, autorka całej aranżacji.

„TYPOWY” TARAS W CAŁKIEM NOWEJ ODSŁONIE.

Po metamorfozie salonu przyszedł czas na przemianę tarasu. Wiosna to czas gdy zaczynamy porządkować naszą przydomową przestrzeń chcąc stworzyć klimatyczne miejsce relaksu w ciepłe wieczory. Całość aranżacji zaczęliśmy tworzyć od powieszenia ażurowej huśtawki. Naturalne sznury, frędzle i etniczne sploty dodały jej charakteru. Dodając do aranżacji drewniany, podwieszany stolik oraz okrągły dywan w afrykańskie wzory, stworzyliśmy oazę spokoju i relaksu. Dodatkowo dzięki ogrodowemu krzesłu, a także idealnie dobranemu do niego stolikowi z rattanowymi elementami, zwyczajny taras zamienił się w oazę rodem z gorącej sawanny. Całość uzupełniły miękkie poduchy, delikatne koce w etniczne wzory, a przede wszystkim naturalne trawy, które stworzyły nie lada atrakcję dla miauczących członków rodziny.

„Nie spodziewałam się, że z aż tak dużej ilości zgłoszeń wybierzecie właśnie moje wnętrze. Nową aranżację tarasu pokochała cała rodzina na czele z naszymi dzieciakami” – podsumowała Ola Olech – laureatka, pierwszej edycji cyklu „Metamorfozy Homla”.

3