Karnawał to wielowiekowa tradycja, okres zabawy, tańca i… jedzenia. Karnawał zaczyna się 6 stycznia, w Święto Trzech Króli i kończy we wtorek przed Środą Popielcową (w tym roku przypada ona 2 marca). W tym czasie trwają bale maskowe i huczne imprezy. Później zaczyna się okres Wielkiego Postu, a więc czas zadumy, pokuty i poszczenia. W karnawale, a konkretnie 6 lutego, pojawia się także… Dzień Barmana. Jakimi drinkami można uczcić to mało popularne święto?
Dzień Barmana – dlaczego świętujemy?
Dzień Barmana to święto mało popularne, zyskujące na znaczeniu z roku na rok – jednak głównie dla przedstawicieli tego zawodu. Co ciekawe, ma ono swoje korzenie w tradycji chrześcijańskiej. To wtedy w Kościele wspomina się św. Amanda z Maastricht, żyjącego na przełomie VI i VII wieku biskupa, który jest patronem barmanów, winiarzy i piwowarów.A ponieważ warunki epidemiologiczne nie zachęcają do przebywania w zatłoczonych barach, Dzień Barmana świętować można także w domu, ze znajomymi. Potrzebna jest tylko nutka barmańskiej kreatywności i odpowiednie akcesoria barowe!
Pomysły na karnawałowe drinki – top 5 przepisów
Piña Colada
SKŁADNIKI:- 40 ml białego rumu
- 40 ml mleczka kokosowego
- 50 ml soku z ananasa
- lód
Do blendera włożyć kilka kostek lodu, zalać wszystkimi składnikami i mieszać przez kilka sekund do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, z ananasem do dekoracji. Zamiast mleczka kokosowego można użyć 30 ml Malibu i 30 ml mleka skondensowanego.
Koktajl kiwi
SKŁADNIKI:- pół dojrzałego kiwi
- 3 mandarynki z puszki
- 4 łyżki likieru z kiwi
- szampan
Pokrojone w plasterki owoce przełożyć do kieliszka do szampana o pojemności 150 ml. Zalać likierem kiwi i odstawić na 5 minut. Po tym czasie zalać do uzupełnienia schłodzonym szampanem.
Mango daiquiri
SKŁADNIKI:- dojrzałe mango
- 60 ml białego rumu
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka brązowego cukru
- kruszony lód
Schłodzone mango (najlepiej 2 godziny w lodówce) obrać i pokroić w drobne kawałki. Lód, kawałki mango i pozostałe składniki umieścić w blenderze i miksować przez pół minuty do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanek koktajlowych i udekorować wedle uznania – np. kawałkami mango.
Sex on the beach
SKŁADNIKI:- 50 ml wódki
- 30 ml malibu
- 40 ml likieru pomarańczowego
- po 80 ml soku pomarańczowego i żurawinowego
- kostki lodu
Wysoką szklankę na nóżce (typu hurricane) wypełnij kostkami lodu do 1/3 wysokości i wlej sok żurawinowy. W shakerze wymieszaj sok pomarańczowy z wódką, Malibu i likierem. Delikatnie przelewać po łyżce wymieszane alkohole, aby stworzyły warstwy z sokiem żurawinowym. Przed wypiciem wymieszać.
Malinowe Prosecco
SKŁADNIKI:- 100 ml Prosecco
- 30 ml Limoncello
- mrożone maliny
- mięta
Do kieliszka do szampana o pojemności 150 ml włożyć kilka zamrożonych malin i listki mięty. Zalać Limoncello i uzupełnić Prosecco.
W czym podawać drinki i wino?
Każdy drink i każdy alkohol rządzą się swoimi prawami i powinny być podawane w konkretnych rodzajach szklanek lub kieliszków. Na naszym blogu znajdziecie porady w czym serwowane powinny być rodzaje wina (białe, czerwone), gdyż każdy amator dobrego wina wie, że przy użyciu danego kieliszka jego smak może zostać wzmocniony lub kompletnie zagłuszony. A w czym podawać koktajle?Większość kolorowych koktajli z palemką otrzymasz w barze podane w wysokiej, prostej szklance – jest to bowiem najbardziej uniwersalne naczynie. Szklanki typu collins (bo tak nazywają się minimalistyczne szklanki o okrągłym dnie) służą głównie do serwowania drinków na bazie ginu. Są bardzo podobne do prostych szklanek o grubym dnie (highball), w których najczęściej podawane są drinki CUBA LIBRE. W domowym zaciszu można stosować je zamiennie, gdyż kształt szklanki nie wpłynie na smak koktajlu – to powiązanie wynika głównie z tradycji.
Koktajle z dużą ilością kruszonego lub zblendowanego lodu powinno podawać się w wysokich szklankach na nóżce. Wyróżniają się one obłymi kształtami, które przypominać mogą kobiece wcięcie w talii. Specjalnych naczyń wymagają także Cosmopolitan i Martini – podaje się je w płaskich kieliszkach na długiej, cienkiej nóżce o czaszy o kształcie odwróconego stożka.
Natomiast drinki na gorąco powinno serwować się w szklance z uchem – z powodów czysto praktycznych. W końcu nie chciałabyś pić ciepłej herbaty trzymając szklankę za gołe ścianki, prawda?
Sprawdź też nasz artykuł: Jak prawidłowo nakryć do stołu?
Akcesoria barowe, które musisz mieć!
Podstawowym akcesorium każdego poczatkującego barmana jest oczywiście shaker! Pomaga on dokładnie wymieszać wszystkie składniki koktajlu tak, aby wzajemnie przeszły swoim smakiem, dzięki czemu drink staje się unikatową mieszanką aromatów. Ogólna zasada mówi, że jeśli drink ma składać się tylko z alkoholi, nie ma potrzeby łączyć ich w shakerze. Służy on głównie do napowietrzania i schładzania koktajli, a także łączenia alkoholu bazowego z sokami, likierami i produktami na bazie mleka.
Do wielu kolorowych koktajli potrzebne są także słomki. Nie używaj jednak tych plastikowych! Możesz ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych, wybierając metalowe lub szklane słomki wielokrotnego użytku (z wygodnym czyścikiem, dzięki któremu usuniesz resztki każdego napoju). W Homla znajdziesz także jednorazowe słomki BIO wykonane z materiałów nadających się do recyklingu.
Jeśli zamiast naszych karnawałowych propozycji wolisz ponadczasową lampkę wina, także znajdzie się coś dla Ciebie! I to nie tylko klasyczny korkociąg. Każdy prawdziwy amator dobrego wina powinien mieć w swoim barku specjalny zestaw – korkociąg, nalewak i korek. Z takim kompletem żadna butelka wina się nie zmarnuje!
Jeśli planujesz karnawałową imprezę w gronie znajomych, wykorzystaj nasze przepisy na pyszne koktajle i zaskocz swoich gości! Wszystkie potrzebne Ci akcesoria znajdziesz na naszej stronie. W Dzień Barmana i Ty możesz zostać barmanem!