Podczas przyjmowania gości, organizowania imprez okolicznościowych oraz uroczystych obiadów stół stanowi najważniejsze miejsce w mieszkaniu. Prawidłowe nakrywanie do stołu, zgodne z zasadami savoir-vivre'u, zawsze robi na zaproszonych gościach duże wrażenie. Co ważne, poświęcenie czasu i zaangażowania w przygotowanie eleganckiego nakrycia stołu pokazuje uczestnikom spotkania, że ich obecność jest ważna i każdy jest traktowany, jak gość honorowy.
Najważniejsze zasady poprawnego nakrycia stołu — gdzie powinny zostać ustawione naczynia, które talerze zabrać, a które dodać, ile kieliszków powinno znajdować się na każdym miejscu — mogą okazać się nieco skomplikowane i zniechęcające.
W rzeczywistości jednak opanowanie podstawowych zasad, jak przygotować nakrycie stołu krok po kroku, nie jest trudne. Nawet jeżeli nie planujesz uroczystego przyjęcia, to warto traktować tradycyjne nakrycie stołu do obiadu, jakby miało ono być przygotowane na formalne spotkanie. To swego rodzaju utrwalanie umiejętności, którą każdy z nas powinien znać, tak jak znamy dobre maniery zachowania. Właściwe ustawienie elementów nakrycia stołu jest logiczne, dlatego łatwo ją poznać i zacząć regularnie stosować.