Jaka deska do krojenia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?
Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni, a najczęściej potrzeba ich kilka. Od przygotowywania śniadań i kolacji, aż po gotowanie obiadu dla wielu osób — deski do krojenia są ciągle w użyciu. Jaką deskę do krojenia wybrać? Oczywiście taką, która zapewni komfortową pracę w kuchni. Żeby dobrze odpowiedzieć na to pytanie, trzeba poznać ich wady i zalety desek, które wykonywane są z różnych materiałów — szkła, drewna, tworzyw, ceramiki. Idealna deska do krojenia jest odporna na powstawanie rys, nie chłonie zapachów, nie tępi ostrzy noży w czasie krojenia różnego rodzaju produktów, łatwą ją utrzymać w czystości (mycie w zmywarce) i przechowywać. Niestety, ze względu na różne właściwości materiałów, z których wykonywane są deski kuchenne, żadna z nich nie ma tych wszystkich cech. Dlatego odpowiadając sobie na pytanie: deska do krojenia — jaka jest najlepsza — trzeba znaleźć kompromis i wybrać tę, która będzie najbliżej naszych potrzeb.