Kuchnia Jadalnia 1 wrz 2023

Jaka deska do krojenia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Czytaj

Jaka deska do krojenia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni, a najczęściej potrzeba ich kilka. Od przygotowywania śniadań i kolacji, aż po gotowanie obiadu dla wielu osób — deski do krojenia są ciągle w użyciu. Jaką deskę do krojenia wybrać? Oczywiście taką, która zapewni komfortową pracę w kuchni. Żeby dobrze odpowiedzieć na to pytanie, trzeba poznać ich wady i zalety desek, które wykonywane są z różnych materiałów — szkła, drewna, tworzyw, ceramiki. Idealna deska do krojenia jest odporna na powstawanie rys, nie chłonie zapachów, nie tępi ostrzy noży w czasie krojenia różnego rodzaju produktów, łatwą ją utrzymać w czystości (mycie w zmywarce) i przechowywać. Niestety, ze względu na różne właściwości materiałów, z których wykonywane są deski kuchenne, żadna z nich nie ma tych wszystkich cech. Dlatego odpowiadając sobie na pytanie: deska do krojenia — jaka jest najlepsza — trzeba znaleźć kompromis i wybrać tę, która będzie najbliżej naszych potrzeb.

Jaka deska do krojenia jest najlepsza?

Deski do krojenia szklane, plastikowe i drewniane... jaki materiał jest najlepszy?

Deski do krojenia szklane

Deska do krojenia wykonana ze szkła, ma wiele zalet. Przede wszystkim posiada dużą odporność na zarysowania, a dzięki temu, że nie powstają w niej głębsze nacięcia, bakterie nie mają się gdzie namnażać. Ponadto szklana deska do krojenia nie chłonie wilgoci, ani zapachów. Kolejną zaletą jest jej odporność na zabrudzenia i plamy, dzięki czemu deska szklana trwale zachowuje estetyczny wygląd. Higieniczna i łatwa w czyszczeniu, może być myta w zmywarce do naczyń. Najważniejszą wadą szklanych desek jest to, że tępią noże. Są dość ciężkie, dlatego przy upadku z większej wysokości np. blatu kuchennego mogą uszkodzić podłogę i pęknąć lub się rozbić.

Deski do krojenia drewniane

Drewniane deski wykonywane są najczęściej ze sklejki bambusowej oraz drewna akacji, dębu, buka, jesionu, cisu czy hebanu. Bambusowe deski do krojenia cieszą się dużą popularnością, ponieważ są ekonomiczne, a bambus jest naturalnym materiałem, który świetnie sprawdza się w akcesoriach kuchennych. Deska do krojenia z bambusa jest odporna na działanie wilgoci i twarda. Deski do krojenia z drewna prezentują się naturalnie i estetycznie, a odpowiednio pielęgnowane mają długą żywotność. Ich dużą zaletą jest delikatniejsza powierzchnia, niż szkło lub ceramika, dzięki czemu noże wolniej się tępią. Do wad drewnianych desek można zaliczyć wchłanianie wilgoci oraz konieczność starannej pielęgnacji, żeby utrzymać je w czystości i ograniczyć powstawanie plam. Wymagają mycia ręcznego, a czasem (w zależności od rodzaju drewna) olejowania. Podczas krojenia twardych produktów mogą powstawać w nich głębokie rysy (zwłaszcza w tych niewłaściwie pielęgnowanych).

Deski do krojenia plastikowe

Plastikowe deski są powszechnie użytkowane ze względu na ich lekkość, łatwość przenoszenia oraz możliwość mycia w zmywarce. Do tego mają dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a gdy spadną na podłogę w kuchni, to raczej jej nie zniszczą. Dostępne w wielu kolorach i wzorach, często są po prostu najtańsze. Plastikowa deska do krojenia nie tępi noży, ponieważ jest elastyczna. Tworzywo jest materiałem, który pozwala na konstruowanie składanych desek, super wygodnych podczas krojenia warzyw. Tego typu deski umożliwiają podniesienie brzegów do góry i powstaje korytko, z którego łatwo zsunąć warzywa na patelnię lub do garnka. Choć deski z tworzywa sztucznego łagodnie obchodzą się z nożami, to niestety są przez to podatne na zarysowania. Gdy rys powstanie dużo, a powierzchnia deski zmatowieje bardzo trudno ją dokładnie wyczyścić. Po długim czasie mogą one się odkształcać i pękać, zwłaszcza te cienkie.

Deski do krojenia ceramiczne

Deski z ceramiki oraz naturalnych kamieni np. granitu prezentują się niezwykle efektownie i mogą stać się ozdobą każdej stylowo urządzonej kuchni. Deska ceramiczna ma dużą odporność na zarysowania, trwale zachowują estetyczny wygląd. Ceramika jest nieporowata, dlatego nie chłoną zapachów, ani wilgoci. Deski kuchenne wykonane z ceramiki i drewna to ciekawa propozycja, na którą warto zwrócić uwagę, ponieważ są bardzo uniwersalne.

W przypadku desek ceramicznych należy pamiętać, że są odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale dość kruche. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, nie wolno mocno uderzać w nie tasakiem czy tłuczkiem do mięsa. Jeśli chodzi o czyszczenie i konserwację, to wystarczy mycie ręczne wodą z łagodnym detergentem.

Jaka deska do krojenia mięsa, a jaka do krojenia pieczywa?

Najlepsza deska do krojenia surowego mięsa to ta, którą łatwo wyczyścić. Po każdym  kontakcie z mięsem wymaga dokładnego umycia oraz dezynfekcji. Jaką deskę wybrać? Szklana sprawdzi się wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa, natomiast do ćwiartowania tasakiem i przecinania kości najlepiej sięgnąć po deskę z plastiku. Deski drewniane również nadają się do krojenia mięsa, jednak zawsze trzeba pamiętać o ich bardzo dokładnym umyciu. Warto zwrócić uwagę na wielkość i użyć dużej deski, która zapewnia większą powierzchnię roboczą i skutecznie chroni blat kuchenny.

Do krojenia kromek świeżego chleba często używane są noże ząbkowane, a podczas regularnego krojenia na twardej desce łatwo je stępić (są trudne do ponownego naostrzenia). Z tego powodu najlepszym wyborem do krojenia chleba będą deski z drewna. Deska do krojenia bambusowa również będzie odpowiednia do pieczywa.

Jak wyczyścić plastikową i drewnianą deskę do krojenia?

Najpopularniejsze deski do krojenia wykonane z drewna oraz tworzywa wymagają starannego czyszczenia po każdym użyciu. W pierwszym kroku należy starannie usunąć wszystkie resztki pozostałe po krojeniu produktów spożywczych. Można to zrobić za pomocą szpatułki lub noża. Następnie deską drewnianą przetrzyj ją wilgotną szmatką, a następnie wytrzyj do sucha. Pamiętaj, że drewno nie lubi zbyt długiego kontaktu z wodą — nie zanurzaj deski w wodzie. Deski bambusowe wykonane ze sklejki są odporne na wilgoć, dlatego wolno je myć pod bieżącą wodą, nie wymagają też dokładnego osuszania. Czyszczenie desek plastikowych nie stanowi dużego problemu. Po starannym zebraniu resztek można ją dokładnie szorować w gorącej wodzie, używając płynu do naczyń, lub po prostu umieścić w zmywarce.

Jak usunąć zapach, pleśń i czarny nalot z desek kuchennych?

Dezynfekowanie deski to ważna czynność (niestety przez wielu zaniedbywana), która pozwala uniknąć krzyżowego zanieczyszczania żywności. Bakterie z surowego mięsa mogą przenosić się na owoce, warzywa i inne produkty, dlatego dezynfekcja pomaga uniknąć np. zatrucia pokarmowego. Jaką wybrać metodę dezynfekcji? Są dwie drogi — pierwsza to skorzystanie z gotowych preparatów o właściwościach bakteriobójczych, a drugą jest samodzielne przygotowanie naturalnego środka. Dobrym sposobem jest zmieszanie octu z wodą w proporcji 1/4, spryskanie tym roztworem umytej deski, a następnie przepłukanie jej wodą i wysuszenie. Warto też wykorzystywać sok z cytryny, który jest doskonały do naturalnego odświeżenia deski oraz skutecznego usunięcia zapachu.

Jak dbać o drewniane i bambusowe deski kuchenne i jak je zabezpieczyć?

Różne rodzaje desek do krojenia wykonanych z naturalnych materiałów wymagają różnych zabiegów pielęgnacyjnych. Bambus jest łatwy do czyszczenia, dopuszczalne jest zanurzanie w wodzie oraz mycie pod bieżącą wodą. Granitowa deska do krojenia lub ceramiczna wymaga mycia ręcznego — najlepiej stosować miękkie gąbki i myjki oraz unikać środków czyszczących z granulkami, aby na czyszczonej powierzchni nie powstawały mikro rysy, które z czasem mogłyby doprowadzić do zmatowienia deski.

Najwięcej uwagi wymaga deska wykonana z litego drewna. Żeby zachować ją w dobrym stanie przez długi czas, warto stosować olejowanie. Polega ono na naniesieniu cienkiej warstwy oleju spożywczego, oliwy lub oleju kokosowego i pozostawieniu jej na kilka godzin np. przez noc. Olejowanie zapobiega rozsychaniu się drewna, a także ogranicza wchłanianie wilgoci.

Jak przechowywać deski do krojenia w kuchni?

Deski służące w codziennym gotowaniu najwygodniej przechowywać w specjalnym stojaku. Stojak na deski pozwala wygodnie organizować się podczas przygotowywania posiłków oraz zmywania wykorzystywanych akcesoriów. Różne deski do krojenia z tworzywa czy drewna często posiadają otwór, umożliwiający zawieszanie na haczyku kuchenny,

Szczególnej uwagi podczas przechowywania wymaga ceramiczna deska do krojenia. Trzeba chronić ją przed kontaktem z twardymi przedmiotami np. naczyniami w szafce. Najlepiej wybrać dla niej miejsce na blacie i tam ją odkładać, szczególnie że będzie wtedy atrakcyjną dekoracją kuchni. Kamienne deski do krojenia są dość ciężkie, dlatego nie bardzo nadają się do trzymania w szufladach na naczynia.

W przypadku desek z drewna szczególnie ważne jest, żeby w czasie przechowywania były zabezpieczone przed wilgocią oraz by miały zapewnioną dobrą cyrkulację powietrza.

Wybór desek do krojenia jest ważny, ponieważ przyczynia się do zwiększenia komfortu podczas przyrządzania posiłków. Kupując deskę trzeba wziąć pod uwagę do jakich produktów będzie najczęściej wykorzystywana oraz jak należy o nią dbać. Pamiętaj, aby zniszczoną lub uszkodzoną deskę niezwłocznie wymienić na nową.

Pozostałe artykuły z tej kategorii

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.