Deski do serwowania
Piękne nakrycie stołu to podstawa udanego obiadu, romantycznej kolacji we dwoje, imprezy okolicznościowej czy przyjęcia dla znajomych. Potrawy podane w sposób elegancki, estetyczny i efektowny smakują o wiele lepiej, zgodnie z popularnym stwierdzeniem, że "jemy oczami". Różnego rodzaju przekąski najlepiej prezentują się podawane na specjalnych deskach do serwowania.
Ozdobne deski do serwowania to szczególnego rodzaju wyposażenie, którego nie może zabraknąć w każdej kuchni. Przeznaczone są wyłącznie do serwowania potraw — przystawek i przekąsek — i w żadnym razie nie wolno wykorzystywać ich jako desek do krojenia. Jest tak dlatego, ponieważ nie mogą nic stracić ze swojego dekoracyjnego wyglądu. Deski do krojenia i serwowania, choć mogą wyglądać podobnie, są akcesoriami kuchennymi o zupełnie różnym przeznaczeniu.
Ozdobne deski do serwowania serów i wędlin - na imprezę i nie tylko
Deski do serwowania potraw i przekąsek dzielą się kilka rodzajów, ze względu na ich specjalne przeznaczenie:
- Deski do serów — najpopularniejsze są deski z drewna, na których wspaniale wyeksponujesz każdy rodzaj i szlachetny gatunek sera. Doskonale sprawdzą się zestawy w postaci deski np. z drewna akacjowego czy tzw. drewna bambusowego oraz kompletu profesjonalnych nożyków do krojenia serów twardych, półtwardych i miękkich.
- Deski do serwowania sushi — sztuka podawania potraw w przypadku sushi jest swego rodzaju rytuałem i nawiązaniem do kultury japońskiej. Nie wystarczy sama dobrze przyrządzona potrawa, potrzebne jest również stworzenie odpowiedniego klimatu spotkania. Do sushi polecane są deski wykonane z bambusa, okrągłe i prostokątne, charakteryzujące się gładką powierzchnią i dużą wytrzymałością. Ciekawą opcją są też zestawy złożone z dużej deski oraz dopasowanych do niej miseczek na sosy. Do podawania sushi używane są również deski kamienne i marmurowe. Nie tylko efektownie wyglądają, ale ich chłodna powierzchnia spełni ważną funkcję, utrzymywania niższej temperatury. Ma to duże znaczenie, ponieważ składnikiem sushi jest między innymi surowa lub wędzona ryba.
- Deski do serwowania wędlin — do serwowania dań mięsnych świetnie sprawdzają się deski drewniane. Wykonane z drewna dębowego eleganckie deski na mięsa i wędliny idealnie pasują do stylowych nakryć stołu. Naturalne drewno ma niepowtarzalny urok, podane na desce krojone mięsa wyglądają niezwykle apetycznie. Uzupełnieniem takiej deski, patery lub podkładki mogą być talerze z drewna, zwłaszcza gdy serwujesz dziczyznę.
- Tace do serwowania pizzy — nie ma nic przyjemniejszego niż wieczór spędzony w dobrym towarzystwie i z pyszną pizzą na stole. Deska obrotowa do serwowania tego wyjątkowego przysmaku sprawi, że delektowanie się smakiem będzie jeszcze przyjemniejsze. Pizza podana na desce prezentuje się wspaniale, a jak już wspomnieliśmy, pięknie serwowane jedzenie smakuje najlepiej. Okrągłe deski dostępne są w wielu średnicach - 25 cm, 26 cm, 33 cm, 40 cm — i łatwo dobierzesz tę najlepszą. Jeśli chodzi o materiał, z którego są wykonane, to w naszym sklepie znajdziecie państwo deski do serwowania z drewna mango czy akacji oraz naturalne deski z łupka.
Oprócz desek, w naszej ofercie znajdziesz naczynia na przystawki o różnych kształtach i wymiarach, dzięki którym serwowanie jedzenia na domowych imprezach będzie szybkie, łatwe i niezwykle efektowne.
Drewniane deski do serwowania przekąsek w najlepszych cenach
W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór desek do serwowania przystawek, przekąsek i potraw, które staną się przydatnym, a jednocześnie dekoracyjnym, elementem wyposażenia kuchni oraz jadalni. Z pewnością docenisz ich wysoką jakość wykonania, najlepsze materiały, wielość kształtów (okrągłe, prostokątne, kwadratowe, owalne, z uchwytem do trzymania) i rozmiarów (np. 30x20 cm, 40x15 cm). Będą one wspaniałym dodatkiem do zastawy na każdym stole.
Zaserwujesz dzięki nim każdą przekąskę, od zwykłych kabanosów, przez pikle, tapas, aż po egzotyczne potrawy czy owoce morza. Sprawdź nasze deski do serwowania oraz zestawy liczące 4 szt. lub 6 szt. które składają się z deski, porcelanowych naczyń i specjalistycznych nożyków do krojenia, a także tace do serwowania potraw.