Przekąski i przystawki to małe dania stanowiące dodatek do dania głównego, poprzedzające je lub po prostu smakołyki, które zagryzamy podczas różnego rodzaju imprez. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy lekceważyć sposób ich serwowania. Wręcz przeciwnie — pięknie podane potrafią skutecznie zaostrzyć apetyt i być prawdziwą ucztą, która nie tylko zaspokoi żołądek, ale także ucieszy oczy. Właśnie dlatego powinniśmy przykładać dużą wagę do tego jak i w czym je serwujemy. Jakie naczynie wybrać do podania określonego posiłku? Co warto umieścić na talerzykach lub miseczkach, a gdzie lepiej sprawdzą się patery i deski? Poniżej kilka wskazówek, które pomogą Ci pięknie przygotować stół i pozytywnie zaskoczyć gości.
TOP 7 Eleganckich sposobów na podawanie przystawek i przekąsek
Czytaj1. Różnorodne przekąski podane na wygodnym półmisku
Podczas różnego rodzaju spotkań o charakterze bankietowym, a także spontanicznych kolacji i obiadów ze znajomymi niezwykle popularna ostatnio jest propozycja serwowania przekąsek na zasadzie bufetu szwedzkiego, a więc udostępnienie gościom kilku potraw, z których, wedle swoich upodobań i preferencji smakowych, mogą wybierać to, na co w danej chwili mają ochotę. Ogromną rolę w takim sposobie wystawiania na stół dań pełnią naczynia na przekąski, które dostępne są w różnych formach, tj. dużego płaskiego talerza lub naczynia z przegródkami.
Egzemplarze z przegródkami znakomicie sprawdzą się do serwowania małych przekąsek. Ich powierzchnia składa się z kilku wgłębień lub miseczek, na których w niewielkich porcjach możemy podać różne drobne smakołyki, a więc np. orzeszki, oliwki, małe warzywa typu pomidorki koktajlowe lub pokrojone w słupki marchewki, a także koreczki, czyli kompozycje nabitych na wykałaczki warzyw i kawałków wędlin czy serów.
Innym rodzajem są szklane lub porcelanowe półmiski bez przegródek, które często występują w prostokątnym lub owalnym kształcie, a ich brzegi są lekko uniesione. Tego typu zastawa stołowa doskonale sprawdzą się do serwowania nadziewanych pasztecików, wędzonych lub pieczonych mięs, które wcale nie muszą być ciężkostrawne. Możesz podać na nich także pizzerinki i przystawki w formie uroczych kanapeczek oraz warzywne kompozycje w formie sałatek.
2. Jak podawać sery na desce? W efektowny sposób!
Deski serów to prawdziwy hit podczas wszelkich imprez i spotkań z przyjaciółmi. Smak serowych przekąsek doskonale pasuje do czerwonego wina o niskiej kwasowości, a także innych eleganckich napojów o niskiej zawartości alkoholu. Sery możemy serwować używając do tego celu drewniane deski do serwowania. Jak zatem stworzyć serową kompozycję, która zachwyci gości? Jakie składniki zgromadzić i w jaki sposób układać je na desce? Oto kilka porad.
1. Postaw na różnorodność — zacznij od wyboru różnych rodzajów sera: miękkie, twarde, ostre, łagodne, krowie, kozie lub owcze. Najlepiej będzie wybrać około 3-5 różnych rodzajów.
2. Uzupełnij deskę dodatkami — dodaj do niej owoce, orzechy, daktyle, suszone owoce, dżem, pestki dyni lub słonecznika. Dzięki nim urozmaicisz smak i wygląd deski. Nie musisz oczywiście wykorzystywać wszystkich tych propozycji naraz, wystarczy, jeśli wybierzesz kilka dodatków.
3. Stwórz kompozycję — weź deskę i zacznij od kawałków największych serów, a następnie dołóż też mniejsze. W wolnych zakamarkach umieść wybrane dodatki.
4. Przygotowaną deskę umieść na stole i ciesz się wspaniałymi smakami. Nie zapomnij o położeniu w jej pobliżu widelczyka lub innego narzędzia, które pozwoli wygodnie przenosić przekąski na talerzyki. Świetnym rozwiązaniem są deski z zestawem noży, które pozwalają wygodnie dzielić ser na kawałki, a w dodatku znakomicie się prezentują, podnosząc rangę stołu.
3. Coś na słodko... czyli zestaw do fondue
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, sprawiając, że spotkanie u Ciebie z pewnością na długo zapadnie im w pamięć, zaserwuj pyszne czekoladowe fondue. Rozwiązanie to ma kilka zalet — po pierwsze taka przekąska znakomicie się prezentuje i jest niecodzienna, dzięki czemu goście z pewnością chętnie jej skosztują, a po drugie jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i nie zajmuje dużo czasu.
Planując podanie czekoladowego fondue, najlepiej będzie zaopatrzyć się w specjalny zestaw. Głównym elementem takiego zestawu jest podgrzewacz ogrzewający miseczkę, w której znajduje się roztopiona czekolada. Gorący płomień świecy sprawia, że czekolada pozostaje płynna, dzięki czemu można w niej zanurzać nabite na specjalne widelczyki owoce. Niektóre zestawy są dodatkowo wyposażone w miseczki, w których można umieścić przygotowane do czekoladowej kąpieli przekąski, a więc np. truskawki, banany i inne owoce. Podane w taki sposób fondue z pewnością zachwyci gości i stanie się główną atrakcją wieczoru.
4. Jajka nie tylko na Wielkanoc! Jak je serwować?
Choć jajka kojarzone są głównie z Wielkanocą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się ich smakiem także poza tym okresem. Jak najlepiej podawać przekąski z ich udziałem? Wszystko zależy od formy przysmaków. Jajka w majonezie czy sałatki jajeczne wymagają obecności miski, z kolei jajka faszerowane lub połówki jajek z majonezem i szczypiorkiem najlepiej będzie zaserwować w paterach ze specjalnie wyprofilowanymi wgłębieniami. Dzięki owalnym otworom jajka są stabilne, nie przewracają się i znacznie łatwiej przełożyć je na swój talerzyk. Zaletą tego typu pater jest także to, że pozwalają pięknie wyeksponować jajeczne przysmaki.
Talerze na jajka wykorzystywane są przede wszystkim podczas Świąt Wielkanocy, jeśli jednak wybierzemy egzemplarz o uniwersalnym designie pozbawionym świątecznych ozdób, śmiało będziemy mogli używać go podczas wszelkiego rodzaju imprez i spotkań przy stole.
5. Jak podawać sushi? W eleganckiej odsłonie!
W roli przekąski, a nawet głównego posiłku zawsze znakomicie sprawdza się przysmak kuchni japońskiej, czyli sushi. Możemy przygotować je samodzielnie lub zaufać specjalistom i dokonać zamówienia w specjalizującej się w tej potrawie restauracji. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy, warto zadbać o odpowiedni sposób zaserwowania sushi i podać je tak, aby goście nie mogli mu się oprzeć.
Sushi to potrawa, której zarówno spożywanie, jak i serwowanie opiera się na pewnych zasadach. Przede wszystkim jego jedzenie odbywa się nie za pomocą tradycyjnych sztućców a specjalnych pałeczek, które są charakterystyczne dla kuchni japońskiej.
Jakie jeszcze elementy poza nimi powinny zostać uwzględnione w zestawie? Podstawą jest duża taca o prostokątnym lub kwadratowym kształcie, na której bezpośrednio układane jest sushi lub wypełnione nim talerze oraz pozostałe akcesoria. Poza deską i pałeczkami w zestawie powinny znaleźć się ceramiczne miseczki do sosów, wasabi oraz imbiru. Miseczki nie powinny być zbyt duże, ponieważ umieszczane w nich produkty są serwowane w niewielkich ilościach i nie zajmują wiele miejsca. Wyposażony we wszystkie te elementy zestaw z pewnością zrobi niemałe wrażenie na Twoich gościach, sprawiając, że poczują się jak w najlepszej japońskiej restauracji.
6. Serwowanie sosów i dipów w 5 smakach
Pośród różnych przysmaków na stole nie powinno zabraknąć sosów i dipów, które potrafią wyśmienicie wzbogacić smak potraw. Do ich serwowania znakomicie sprawdzą się średniej wielkości miseczki z ceramiki, które często dostępne są w stylowych zestawach razem z podstawką w formie deski. Wypełnione sosami naczynia warto umieścić na stole w pobliżu przekąski, do której mają być dodatkiem, aby każdy miał do nich łatwy dostęp.
Zestawy miseczek pozwolą Ci zaserwować także pasty podawane do smarowania pieczywa lub chrupkich przekąsek. Świetnie sprawdzą się także jako pojemniczki na małe, kwaśne ogórki, marynowane papryczki, oliwki i inne drobne przysmaki.
7. Nie taka martwa natura... czyli jak podawać owoce i ciasta
Obok słonych i wytrawnych przekąsek na stole często pojawiają się także ciasta, które zaspokajają naszą chęć na coś słodkiego. Sposób ich podania w dużej mierze zależy od rodzaju ciasta i tego, w jakiej formie chcemy je zaserwować. Ciasta na ciepło wymagają indywidualnego podania każdemu z gości. Warto oprószyć je cukrem pudrem, a obok umieścić gałkę lodów lub, zamiennie, bitą śmietanę — tak przygotowanemu deserowi z pewnością nikt się nie oprze.
Jeśli chcemy, aby goście sami sięgali po kawałki ciasta, najlepiej będzie umieścić je na paterze lub dużym talerzu, który ustawimy na środku stołu. Patera na ciasto sprawdzi się tutaj doskonale, jednak w takim przypadku należy pamiętać o prawidłowym pokrojeniu ciasta — to, które pieczone było w dużej, prostokątnej brytfannie najlepiej pokroić w prostokąty lub kwadraty, z kolei to, które przyrządzono w okrągłej tortownicy lub formie na tartę w trójkąty. W pobliżu ciasta warto położyć specjalną łopatkę, która pozwoli wygodnie przenosić jego kawałki na talerzyk.
Dawkę cukru skutecznie uzupełnią także owoce, które są znakomitą alternatywą dla słodkich deserów. W jaki sposób wprowadzić je na stół, aby zachęcić gości do sięgnięcia po zdrową przekąskę? Można ułożyć je w drewnianej misce lub metalowym koszyczku. W ten sposób najlepiej zaserwować owoce, które można jeść ze skórką lub te, które dają się łatwo obrać, a więc np. jabłka, gruszki, banany, mandarynki czy winogrona. Jeśli chcemy, aby na stole znalazły się także takie przysmaki jak kiwi, granat, ananas czy mango, warto wcześniej przygotować je do spożycia, tj. usunąć skórkę i pokroić je na kawałki, które można umieścić w miseczkach lub stworzyć z nich piękną kompozycję na desce bądź dużym talerzu.