Kuchnia Jadalnia 19 maj 2022

Jak parzyć herbatę Zasady, triki i akcesoria

Czytaj

Filiżanka herbaty wypita w gronie rodziny i przyjaciół to okazja do spotkania i szczerej rozmowy. Przygotowana w domowym zaciszu jest wspaniałym sposobem na odpoczynek w ciągu zabieganego dnia. Dobrze więc wiedzieć, jak parzyć herbatę, aby wydobyć cały jej niepowtarzalny aromat. Oto kilka prostych trików, które pomogą Ci zaparzyć herbatę idealną.

Co wpływa na smak i aromat herbaty?

Do przygotowywania herbaty wybieraj jak najlepsze liście. W dużej mierze to właśnie ich jakość i gatunek odpowiada za smak oraz aromat naparu. Niezależnie od tego, czy preferujesz herbatę liściastą, czy ekspresową w torebkach, sięgaj po produkty najwyższej jakości.  

Istotne jest także samo parzenie herbaty, które powinno być dostosowane do rodzaju naparu. Podczas przygotowywania tego pysznego napoju bardzo duże znaczenie ma: 
  • jakość liści, 
  • odpowiednia ilość liści, 
  • temperatura wody, 
  • długość parzenia herbaty. 

Naczynia do podawania herbaty

Naczynie do serwowania naparu, a dokładniej to, jak długo utrzymuje ono temperaturę, ma bardzo duży wpływ na ostateczny efekt. Na co dzień możesz wykorzystywać ceramiczny kubek o nieco grubszej ściance, który długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu aromat i smak napoju będzie dużo bardziej wyrazisty. 

Dzbanek i eleganckie filiżanki to najlepszy wybór, jeśli częstujesz napojem kilka osób. Dzbanek do herbaty utrzyma odpowiednią temperaturę bardzo długo (szczególnie jeśli będzie to model z podgrzewaczem), a cienka ścianka filiżanki ochłodzi napój tuż przed wypiciem, co zapobiegnie nieprzyjemnym poparzeniom. 

Podając herbatę mrożoną, sięgnij po szklane dzbanki i szklanki, które lepiej utrzymają niską temperaturę, tak pożądaną w przypadku tego typu napoju. Dodatkowo w bardzo estetyczny sposób zaprezentujesz wszystkie dodatki wrzucone do herbaty, takie jak lód czy owoce.

Jak parzyć herbatę?

W zaparzeniu idealnej herbaty pomogą Ci proste wskazówki zamieszczone na opakowaniach. Jeśli chcesz wydobyć głębię smaku, przestrzegaj przede wszystkim zasad dotyczących temperatury wody, którą zalewasz liście lub torebkę. Zbyt gorący płyn może wydobywać z suszu (szczególnie zielonej herbaty) niepożądany gorzki smak. 

Bardzo ważna jest także ilość zalewanych liści. Zazwyczaj na filiżankę herbaty wykorzystuje się łyżeczkę suszu lub jedną gotową torebkę.  

Kontroluj dokładnie czas parzenia napoju. Gdy tylko upłynie, szybko pozbądź się torebki lub fusów. W przypadku herbaty liściastej sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ale sitka i zaparzacze z pewnością ułatwią Ci to zadanie. 


Jak parzyć czarną herbatę? 

Parzenie herbaty czarnej jest bardzo proste. Wystarczy zalać ją świeżo przegotowaną wodą (ma wtedy ok. 95-96°C) i odczekać 2-3 minuty. Taki napój nie powinien być gorzki, ale zgodnie z upodobaniami możesz dosłodzić go cukrem albo miodem. Czarną herbatę często doprawia się także cytryną lub pomarańczą. Możesz pić ją również z mlekiem – to tzw. bawarka. 

Trik miłośników herbaty!  
Przepłucz wrzątkiem naczynie, w którym będziesz zaparzać napar, by chłodne ścianki nie obniżyły temperatury wody. 


Jak parzyć zieloną herbatę? 

Parzenie zielonej herbaty jest bardziej wymagające. Należy zalać ją wodą o temperaturze  60-80°C w zależności od gatunku (zbyt gorąca woda wydobędzie goryczkę). Czas parzenia jest krótki, to jedynie 1,5-2 minuty. Liście zielonej herbaty można parzyć 2, a czasem nawet 3 razy. Ponoć to właśnie drugie parzenie oddaje najlepszy zapach i smak napoju. 

Trik! Do sprawdzenia temperatury wody możesz wykorzystać specjalistyczny termometr do parzenia herbaty. 


Jak parzyć czerwoną herbatę?

Czerwoną herbatę zalewaj wodą o temperaturze 90°C. W zależności od rodzaju liści czas parzenia powinien trwać 3-5 minut. 

Trik! Zużyte fusy herbaty możesz wykorzystać ponownie. Wówczas przedłuż parzenie o kolejną minutę. 


Jak parzyć białą herbatę? 

Biała herbata jest bardzo delikatna. Zaparzaj ją w wodzie o temperaturze 80-90°C przez 2 minuty. Nie daj się zwieść jej subtelnej barwie i nie przedłużaj parzenia, a uzyskasz wspaniały smak. 

Akcesoria dla amatorów herbaty

Na początku przygody z herbatą wystarczy Ci kilka akcesoriów niezbędnych do jej przygotowania. W pierwszej kolejności warto kupić sitko lub zaparzacz, które pomogą usuwać fusy po zaparzeniu herbaty w kubku. Dostępne są w wielu formach i kształtach, więc na pewno znajdziesz najwygodniejszy dla Ciebie produkt. 
 

Drugim ważnym elementem jest dzbanek do herbaty. Możesz wybrać modele z wyciąganymi zaparzaczami lub imbryki, które zatrzymują liście herbaty wewnątrz naczynia (praska). W dzbanku przyrządzisz dużo więcej herbaty niż w kubku i będziesz mogła poczęstować nią bliskich. Takie naczynie to także piękna i elegancka dekoracja witryny w kuchni.

Już wiesz, jak parzyć herbatę – możesz teraz śmiało przygotowywać ją zarówno dla siebie, jak i bliskich. Jeśli szukasz pięknych naczyń do serwowania tego napoju, odwiedź sklep internetowy Homla.com.pl i dobierz idealne dzbanki oraz kubki.

Pozostałe artykuły z tej kategorii

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.