Dzbanki do herbaty
Dzbanki do herbaty działają podobnie jak zaparzacze tłokowe – pozwalają na przygotowanie dużej ilości aromatycznego naparu bez konieczności wyławiania z kubka resztek liści. Od praski francuskiej odróżnia je jednak to, że fusy i liście moczy się we wrzątku już w specjalnym sitku, zamiast odcedzać je sitkiem. Dzbanki są zazwyczaj również większe od zaparzaczy tłokowych, przez co sprawdzają się w różnych okolicznościach, takich jak wizyta rodziny lub letnie garden party.
Jak parzyć herbatę, aby wydobyć z niej pełnię aromatu?
Dzbanki z zaparzaczem zazwyczaj wykorzystywane są do parzenia herbaty. Głównie dlatego, że kawę dokładniej odcedzi drobne sitko prasy francuskiej – pozbędzie się również pyłu, który może nadawać kawie ciężkiego posmaku. W dzbanku z zaparzaczem fusy i liście „wiszą” w wodzie, naturalnie oddając swój aromat – dlatego tak ważna jest odpowiednia obróbka, aby uzyskany napar był pełny smaku.
W przypadku parzenia herbaty bardzo ważny jest nie tylko całkowity czas parzenia, ale także temperatura wody. Co ciekawe, ważna jest również sama woda – do dzbanka z zaparzaczem wlewaj wodę przefiltrowaną, a nie tylko przegotowaną. Woda z kranu może mieć bowiem swój własny smak, który zaburzy końcowy aromat herbaty.
Herbatę czarną i czerwoną należy parzyć w 96 stopniach (przez 2-3 minuty), zieloną w 65-80 stopniach (1-3 minuty), a białą w 75-85 stopniach (najdłużej, bo 3-5 minut).
Dzbanki z zaparzaczem – dlaczego herbata lepiej smakuje?
Herbata oddaje swój aromat w ciągu kilku pierwszych minut (według opisanej powyżej rozpiski), a parzona zbyt długo staje się cierpka, zbyt mocna, nachalna w smaku. To dlatego torebki z herbatą mają sznureczek ułatwiający ich wyciągnięcie z kubka. W przypadku herbaty liściastej jest to jednak trudniejsze. Właśnie dlatego dzbanki do herbaty z zaparzaczem to wygodne akcesorium, które przyda się w każdym domu – liście pozostają w sitku, które po odpowiednio długim czasie można swobodnie wyciągnąć. Wewnątrz pozostaje aromatyczny napar, bez resztek suszu.
Większość dzbanków do herbaty ma szklane ścianki nie przez przypadek – transparentne szkło umożliwia rozpoznanie, kiedy herbata jest gotowa do spożycia. W szklanych dzbankach do herbaty można także podziwiać piękno parzenia tzw. kwitnącej herbaty.
Nie tylko na ciepło!
Dzbanki do herbaty umożliwiają parzenie ogromnej ilości naparu naraz – dzięki temu w łatwy sposób można w nich przyrządzić domowe ice tea lub cold brew. Dzbanki z zaparzaczem można wykorzystać również na bardziej kreatywne sposoby – np. po wyciągnięciu liści w sitku można umieścić specjalne konfitury do herbaty, a w lecie łączyć w nim zimną wodę z cytrusami.
W naszym sklepie internetowym odnajdziesz dzbanki z zaparzaczem najwyższej jakości. Nie tylko pozwolą one delektować Ci się pyszną herbatą, ale także wpasują się do każdego wystroju – ich nowoczesny design opiera się bowiem na uniwersalnym połączeniu czerni i szkła. Sprawdź!