Zaparzacze

Cena
Kolor
Pomieszczenie
Kategoria
Szerokość (cm)
Wysokość (cm)
Długość (cm)
Średnica (cm)
Głębokość (cm)
Pojemność (l)
Mycie w zmywarce
Linia
Kolekcja
Marka
Mniej filtrów - Więcej filtrów +
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 22

Ustaw kierunek malejący

Zaparzacze to uniwersalne akcesoria kuchenne, które podbijają serca zarówno fanów kawy, jak i miłośników herbat. French Press, bo tak nazywany jest także zaparzacz tłokowy, pozwala na uzyskanie aromatycznego naparu, bez liści i fusów, które odcedza przy pomocy ruchomego sitka. Parzona w prasce francuskiej zarówno kawa, jak i herbata, musi być odpowiednio przygotowana, aby uwolniła w pełni swój aromat i smak – jednak opłaca się poświęcić trochę czasu na naukę odpowiedniej techniki, gdyż napoje z zaparzacza smakują rewelacyjnie!

Parzenie herbaty – wszystko, co musisz wiedzieć

Zaparzacz pozwala na delektowanie się smakiem herbaty liściastej – dużo bardziej aromatycznej niż gotowe mieszanki w saszetkach – bez konieczności wyławiania resztek suszu sitkiem. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość liści (lepiej mierzyć w gramach, nie w łyżeczkach – w zależności od wielkości liści smak może być wtedy inny) na dno, a następnie zalać wodą o odpowiedniej temperaturze. Należy najpierw poczekać, aż herbata będzie gotowa, a następnie powoli ściągnąć sitko na dno – zbyt gwałtowny ruch może spowodować wylanie się gorącego napoju poza zaparzacz lub nieodpowiednie oczyszczenie naparu z suszu.

Praski francuskie zazwyczaj wykonane są ze szkła, byś mogła obserwować kolor herbaty i ocenić, czy jest już gotowa. Warto pamiętać, że rodzaj herbaty ma bezpośredni wpływ na czas jej parzenia oraz na dobór temperatury wody. Herbata czerwona i czarna powinny być parzone prawie we wrzątku (96 stopni) przez 2-3 minuty. Dużo delikatniejsze są odmiany zielone i białe, które potrzebują wody o temperaturze 60-85 stopni.

Kawa z praski francuskiej – jak parzyć prawidłowo?

Parzenie kawy w zaparzaczu nie różni się wiele od parzenia w nim herbaty. Warto jednak pamiętać, że zbyt drobno zmielona kawa może zapychać oczka w sitku praski, a kawa będzie miała „mułowaty” posmak – z powodu złej filtracji. Kawa wykorzystywana w zaparzaczu tłokowym musi być zmielona dość grubo, na tyle, aby pod palcami przypominała sól morską lub ziarna sezamu. Na początek warto zachować proporcje 60g kawy na 1l wody. Zaparzacze tłokowe idealnie sprawdzą się także do wytworzenia orzeźwiającego cold brew, które w wakacyjne poranki umili Ci dzień i postawi na nogi – za sprawą chłodu i kofeiny.

Nie oszczędzaj na zaparzaczu!

Tak jak w przypadku kawiarek, na zaparzaczach nie warto oszczędzać. Porządnej jakości praska francuska posłuży Ci przez wiele sezonów, a przy okazji nie będzie zatruwać Cię jonami metalu ani nie zmieni smaku Twoich napojów. Przy wyborze metalowych modeli warto zwrócić uwagę na to, z jakiego stopu są wykonane – podejrzanie tanie zaparzacze mogą bowiem oddawać metaliczny aromat.

Ważne jest także sitko. W tańszych wersjach może ono bardzo szybko ulegać uszkodzeniom lub nie przylegać do ścianek na tyle ściśle, by dokładnie zebrać fusy i liście.

Figlarne zaparzaczki nie tylko dla najmłodszych

Duże zaparzacze tłokowe to praktyczne akcesorium zwłaszcza wtedy, gdy w domu czeka więcej smakoszy kawy lub herbaty – zazwyczaj mają pojemność około 1l. Jednak czasami nachodzi ochota na szybką, pojedynczą filiżankę smacznej herbaty. Nie musisz już ograniczać się do tej w torebkach!

W Homla znajdziesz zarówno wykonane z dbałością o szczegóły praski francuskie do kawy i herbaty, jak i drobne zaparzaczki na rant kubka. Sprawdź wszystkie wzory i kolory!