Bez czego nie wyobrażasz sobie poranka? Pełna aromatu filiżanka kawy to pierwsze, co przychodzi do głowy tuż po przebudzeniu się. Jednak żeby dobrze smakowała i dobrze stawiała na nogi, musi zostać dobrana, zaparzona i podana w specjalny sposób. Jeśli do tej pory wystarczała Ci filiżanka rozpuszczalnej kawy z mlekiem, po tym artykule zapragniesz zostać prawdziwym smakoszem kawy. Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Wszystko zaczyna się od ziarna…
Kawę pozyskuje się z wnętrza owoców kawowca. Te wiecznie zielone krzewy rosną w klimacie subtropikalnym, a ich ojczyzną (a raczej miejscem odkrycia drogocennych właściwości naparu z kawy) jest Etiopia. Podobno to tam pewnego dnia pasterz zauważył, że jego kozy są wyjątkowo pobudzone i pełne energii – jednak tylko te, które podjadały małe owoce z konkretnego gatunku drzewa.Obecnie kawę hoduje się głównie pomiędzy zwrotnikiem Raka a Koziorożca – głównie w Etiopii, Kenii, Brazylii, Kolumbii, Kostaryce. Na plantacjach przycina się krzewy do maksymalnie 2 metrów wysokości, aby wygodnie można było zbierać drogocenne owoce, które w dojrzałej formie mają soczysty, czerwony kolor. Co ciekawe, to właśnie pestka, a nie miąższ, jest najbardziej pożądanym elementem owocu. I to z niej tworzy się magię.
Rodzaje kawy – od czego zależy smak?
Ostateczny smak i aromat kawy zależy od bardzo wielu czynników. Tak naprawdę można kłócić się o to, jaka kawa jest dobra, a jaka zła – jednak wszystko zależy od gustu. Na smak mają wpływ:- rodzaj kawy – ziarnista czy mielona?
- gatunki kawy
Arabica cechuje się mniejszą zawartością kofeiny, jednak jest bardziej aromatyczna, zawiera się w niej pełnia smaku (podobno wyczuwalne są w niej nuty czekoladowe i korzenne). Jest droższa od Robusty, gdyż istnieją specjalnie określone warunki, w jakich może być hodowana – najlepiej rośnie powyżej 1000 m n.p.m.
Robusta posiada 2 razy więcej kofeiny niż Arabica – często dodaje się ją do mieszanek kaw, aby obniżyć cenę i sprawić, by napój z nich wytworzony dawał większy zastrzyk energii. Jest tańsza, gdyż łatwiej otrzymać ziarna z krzewów tej odmiany (są bardziej odporne na choroby), a także jest dużo bardziej gorzka w smaku.
- miejsce wytwarzania
- poziom wypalenia
Istnieją 3 sposoby palenia: na jasny, średni i ciemny brąz. Im ciemniejsza kawa, tym mniejszą zawartość kofeiny będzie posiadać napar. Prawdziwi miłośnicy świeżej kawy kupują kawę prosto z palarni, palę dni po opaleniu ziaren – podobno wtedy czuć w niej maksymalny aromat.
Jak przygotować dobrą kawę?
Chociaż ekspres ciśnieniowy automatyczny to cud techniki, który pozwala na bezproblemowe zaparzenie kawy ze świeżych ziaren, ceny urządzeń wahają się między 700 zł a nawet parę tysięcy! Jest to spory wydatek, a dodatkowo zajmuje on olbrzymią przestrzeń kuchni. W małych mieszkaniach trzeba radzić sobie inaczej. Podpowiadamy jak!- Ekspres przelewowy
- Kawiarka
- Praska francuska
W czym podawać kawę – elegancko, nowocześnie i praktycznie
Filiżanki do kawy, termosy na kawę czy szklanki – oto jest pytanie! Kubki są zazwyczaj większe objętościowo i wygodniejsze w używaniu, dlatego pija się w nich kawę na co dzień – chociażby do śniadania lub podczas pracy zdalnej. Filiżanki kojarzą się z delikatnością, elegancją, wyróżniają się ponadczasowym szykiem – dlatego kawę w nich podaje się gościom lub serwuje podczas specjalnych okazji.A słyszałaś kiedyś o szklankach z podwójnym dnem? Te wyjątkowe naczynia nie tylko pięknie wyglądają – ma się wrażenie, jakby kawa wisiała w powietrzu – lecz również zachwycają funkcjonalnością. Dzięki wykorzystaniu podwójnej warstwy szkła, mają one niezwykłe właściwości termoizolacyjne, co przydaje się zarówno w zimie, jak i w lecie.