Kawiarki

Cena
Kolor
Pomieszczenie
Kategoria
Szerokość (cm)
Wysokość (cm)
Długość (cm)
Średnica (cm)
Linia
Kolekcja
Mniej filtrów - Więcej filtrów +
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 9

Ustaw kierunek malejący

W kuchni każdego kawosza musi znaleźć się porządna kawiarka do kawy – taka, która posłuży przez wiele lat codziennego użytkowania. Kawiarki różnią się od prasek francuskich sposobem działania – w kawiarce opiera się on na wykorzystaniu ciśnienia, natomiast w ekspresie przelewowym woda po prostu przenika pomiędzy rozdrobnionymi ziarnami. Oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników, a koneserzy kawy potrafią rozpoznać różnicę w smaku naparu z obu urządzeń. Aby kawa z kawiarki smakowała zarówno Tobie, jak i Twoim gościom, należy wybrać jej odpowiedni model. Podpowiadamy, jak wybrać idealną kawiarkę i w jaki sposób parzyć w niej kawę, aby była idealna w smaku. 

Jak działa kawiarka?

Konstrukcja kawiarki jest na tyle prosta, by praktycznie w niezmienionej odsłonie przetrwała od lat 30. XX wieku, kiedy to została wynaleziona we Włoszech. Nikogo nie dziwi jej pochodzenie, prawda? Kawiarka składa się z dolnego pojemnika z zaworem – to tu wlewa się wodę – sitka oraz górnej części z uchwytem. Chociaż można zacząć parzenie od zimnej kawy, specjaliści polecają wykorzystanie wrzątku – dzięki temu znacznie skraca się czas parzenia kawy, a tym samym gotowy napój jest delikatniejszy w smaku. Ograniczenie kontaktu ziaren z gorącem pomaga zlikwidować gorzkawy posmak palonej kawy.

Jak zaparzać kawę w kawiarce?

  1. Do sitka wsypuje się zmielone ziarna – uzyskany proszek powinien mieć wyczuwalną pod palcami grubość piasku lub soli kuchennej. Początkującym ciężko jest dobrać ilość kawy odpowiednią do kawiarki, dlatego najlepiej testować metodą prób i błędów.
  2. Możesz wypełnić sitko, a następnie delikatnie ubić proszek palcami – ważne, by pozostały czyste ranty.
  3. Do dolnej części wlej wodę – do linii lub tuż pod zawór bezpieczeństwa.
  4. Teraz możesz zakręcić kawiarkę i postawić na gazie lub indukcji. Jeśli otworzysz klapkę, zobaczysz na własne oczy, jak kawa przelewa się do górnej części. Zaparzona kawa powinna delikatnie spływać, a nie tryskać pod ciśnieniem – może być to oznaka zbyt dużej temperatury lub złej grubości mielenia ziaren.
  5. Teraz kawiarkę należy zdjąć z palnika / kuchenki / indukcji.. Należy to uczynić natychmiast po tym, gdy rozlegnie się specyficzny dźwięk bulgotania – dalsze trzymanie jej na płomieniu nie uczyni napoju mocniejszym, a wręcz przeciwnie. Trzymanie bardzo długo kawiarki na ogniu lub indukcji sprawi, że przygotowana kawa uzyska nieprzyjemny, spalony smak.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze najlepszej kawiarki do kawy?

Przy wyborze kawiarki naprawdę nie warto oszczędzać. Tanie modele wykonane są zazwyczaj z wątpliwej jakości aluminium, które reagują w kontakcie z napojami – jeśli nie lubisz metalicznego posmaku w kawie, lepiej zdecyduj się na wykonany z dbałością o szczegóły model ze stali, który nie będzie narażać Twojego zdrowia i organizmu niekorzystne jony metali, a przygotowane espresso będzie smakować wyśmienicie.

Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy zawór bezpieczeństwa faktycznie ma służyć do zapewnienia bezpieczeństwa – w tańszych modelach często są to atrapy. W dolnej części kawiarki podczas parzenia wytwarza się duże ciśnienie, które może nawet rozerwać produkt od środka.

Ponadto niezapominajmy o tym, by przed zakupem upewnić się, że nasza kawiarka nadaje się do typu kuchenki, na której będziemy parzyć kawę. Kawiarka na indukcję jest wykonana z metalu i ma nieco szersze dno niż kawiarki na zwykłe kuchenki gazowe. Oczywiście mamy do wyboru również uniwersalne modele, które sprawdzą się na wszystkich typach kuchenek.

Pamiętaj także, by wybierać modele kawiarek z wygodnymi uchwytami, najlepiej pokrytymi gumą – dzięki temu unikniesz poparzeń.

Sprawdź, jakie kawiarki czekają na Ciebie w Homla! Wysoka jakość i niska cena idą u nas w parze – tak samo jak piękny design z funkcjonalnością.