Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Kawiarki
- Kawiarka MIA MOKKA biała 6cups99,00 zł
- Kawiarka MIA MOKKA srebrna 6cup69,99 zł
- Kawiarka MIA MOKKA czarna 3cup59,99 zł
W kuchni każdego kawosza musi znaleźć się porządna kawiarka – taka, która posłuży przez wiele lat codziennego użytkowania. Kawiarki różnią się od prasek francuskich sposobem działania – w kawiarce opiera się on na wykorzystaniu ciśnienia, natomiast w prasce francuskiej woda po prostu przenika pomiędzy rozdrobnionymi ziarnami. Oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników, a koneserzy kawy potrafią rozpoznać różnicę w smaku naparu z obu urządzeń. Aby kawa z kawiarki smakowała zarówno Tobie, jak i Twoim gościom, należy wybrać jej odpowiedni model. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Pyszna kawa w 2 minuty – jak parzyć w kawiarce?
Konstrukcja kawiarki jest na tyle prosta, by praktycznie w niezmienionej odsłonie przetrwała od lat 30. XX wieku, kiedy to została wynaleziona we Włoszech. Nikogo nie dziwi jej pochodzenie, prawda? Kawiarka składa się z dolnego pojemnika z zaworem – to tu wlewa się wodę – sitka oraz górnej części z uchwytem. Chociaż można zacząć parzenie od zimnej kawy, specjaliści polecają wykorzystanie wrzątku – dzięki temu znacznie skraca się czas parzenia, a tym samym gotowy napój jest delikatniejszy w smaku. Ograniczenie kontaktu ziaren z gorącem pomaga zlikwidować gorzkawy posmak palonej kawy.
Do sitka wsypuje się zmielone ziarna – uzyskany proszek powinien mieć wyczuwalną pod palcami grubość piasku lub soli kuchennej. Początkującym ciężko jest dobrać ilość kawy odpowiednią do kawiarki, dlatego najlepiej testować metodą prób i błędów. Możesz wypełnić sitko, a następnie delikatnie ubić proszek palcami – ważne, by pozostały czyste ranty. Do dolnej części wlej wodę – do linii lub tuż pod zawór bezpieczeństwa. Teraz możesz zakręcić kawiarkę i postawić na gazie lub indukcji. Jeśli otworzysz klapkę, zobaczysz na własne oczy, jak kawa przelewa się do górnej części. Powinna delikatnie spływać, a nie tryskać pod ciśnieniem – może być to oznaka zbyt dużej temperatury lub złej grubości mielenia ziaren.
Kawę należy przelać do filiżanek od razu, gdy rozlegnie się specyficzny dźwięk bulgotania – dalsze trzymanie jej na płomieniu nie uczyni napoju mocniejszym, a kawa uzyska nieprzyjemny, spalony smak.
Bo liczy się jakość… - czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze kawiarki
Przy wyborze kawiarki naprawdę nie warto oszczędzać. Tanie modele wykonane są zazwyczaj z wątpliwej jakości stopów metali, które reagują w kontakcie z napojami – jeśli nie lubisz metalicznego posmaku w kawie, lepiej zdecyduj się na wykonany z dbałością o szczegóły model, który nie będzie narażać Twojego zdrowia i organizmu na jony metali.
Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy zawór bezpieczeństwa faktycznie ma służyć do zapewnienia bezpieczeństwa – w tańszych modelach często są to atrapy. W dolnej części kawiarki podczas parzenia wytwarza się duże ciśnienie, które może nawet rozerwać produkt od środka. Pamiętaj także, by wybierać modele z wygodnymi uchwytami, najlepiej pokrytymi gumą – dzięki temu unikniesz poparzeń.
Sprawdź, jakie kawiarki czekają na Ciebie w Homla! Wysoka jakość i niska cena idą u nas w parze – tak samo jak piękny design z funkcjonalnością.