Kawiarki

Cena
Marka
Kolor
Szerokość (cm)
Długość (cm)
Średnica (cm)
Pojemność (l)
Linia
Wysokość (cm)
Mniej filtrów - Więcej filtrów +
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 8

Ustaw kierunek malejący
  1. Kawiarka MIA MOKKA czarna z drewnianym uchwytem 6cup Kawiarka MIA MOKKA czarna z drewnianym uchwytem 6cup
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
  2. Kawiarka MIA MOKKA biała 6cups Kawiarka MIA MOKKA biała 6cups
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
  3. Kawiarka MIA MOKKA srebrna 6cup Kawiarka MIA MOKKA srebrna 6cup
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
  4. Kawiarka MIA MOKKA czarna 3cup Kawiarka MIA MOKKA czarna 3cup
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
  5. Kawiarka ASTARMOKKA w kształcie dzbanka 6cup Kawiarka ASTARMOKKA w kształcie dzbanka 6cup
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
  6. Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 6tz 0,3 l Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 6tz 0,3 l
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
    BERLINGER HAUS
    Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 6tz 0,3 l
    89,90 zł
  7. Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 3tz 0,15 l Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 3tz 0,15 l
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
    BERLINGER HAUS
    Kawiarka METALLIC AQUAMARINE 3tz 0,15 l
    79,90 zł
  8. Kawiarka EMERALD 3tz 0,15 l Kawiarka EMERALD 3tz 0,15 l
    Zobacz produkt
    Dodaj do listy życzeń
    BERLINGER HAUS
    Kawiarka EMERALD 3tz 0,15 l
    79,90 zł

W kuchni każdego kawosza musi znaleźć się porządna kawiarka – taka, która posłuży przez wiele lat codziennego użytkowania. Kawiarki różnią się od prasek francuskich sposobem działania – w kawiarce opiera się on na wykorzystaniu ciśnienia, natomiast w prasce francuskiej woda po prostu przenika pomiędzy rozdrobnionymi ziarnami. Oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników, a koneserzy kawy potrafią rozpoznać różnicę w smaku naparu z obu urządzeń. Aby kawa z kawiarki smakowała zarówno Tobie, jak i Twoim gościom, należy wybrać jej odpowiedni model. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. 

Pyszna kawa w 2 minuty – jak parzyć w kawiarce?

Konstrukcja kawiarki jest na tyle prosta, by praktycznie w niezmienionej odsłonie przetrwała od lat 30. XX wieku, kiedy to została wynaleziona we Włoszech. Nikogo nie dziwi jej pochodzenie, prawda? Kawiarka składa się z dolnego pojemnika z zaworem – to tu wlewa się wodę – sitka oraz górnej części z uchwytem. Chociaż można zacząć parzenie od zimnej kawy, specjaliści polecają wykorzystanie wrzątku – dzięki temu znacznie skraca się czas parzenia, a tym samym gotowy napój jest delikatniejszy w smaku. Ograniczenie kontaktu ziaren z gorącem pomaga zlikwidować gorzkawy posmak palonej kawy.

Do sitka wsypuje się zmielone ziarna – uzyskany proszek powinien mieć wyczuwalną pod palcami grubość piasku lub soli kuchennej. Początkującym ciężko jest dobrać ilość kawy odpowiednią do kawiarki, dlatego najlepiej testować metodą prób i błędów. Możesz wypełnić sitko, a następnie delikatnie ubić proszek palcami – ważne, by pozostały czyste ranty. Do dolnej części wlej wodę – do linii lub tuż pod zawór bezpieczeństwa. Teraz możesz zakręcić kawiarkę i postawić na gazie lub indukcji. Jeśli otworzysz klapkę, zobaczysz na własne oczy, jak kawa przelewa się do górnej części. Powinna delikatnie spływać, a nie tryskać pod ciśnieniem – może być to oznaka zbyt dużej temperatury lub złej grubości mielenia ziaren.

Kawę należy przelać do filiżanek od razu, gdy rozlegnie się specyficzny dźwięk bulgotania – dalsze trzymanie jej na płomieniu nie uczyni napoju mocniejszym, a kawa uzyska nieprzyjemny, spalony smak.

Bo liczy się jakość… - czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze kawiarki

Przy wyborze kawiarki naprawdę nie warto oszczędzać. Tanie modele wykonane są zazwyczaj z wątpliwej jakości stopów metali, które reagują w kontakcie z napojami – jeśli nie lubisz metalicznego posmaku w kawie, lepiej zdecyduj się na wykonany z dbałością o szczegóły model, który nie będzie narażać Twojego zdrowia i organizmu na jony metali.

Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy zawór bezpieczeństwa faktycznie ma służyć do zapewnienia bezpieczeństwa – w tańszych modelach często są to atrapy. W dolnej części kawiarki podczas parzenia wytwarza się duże ciśnienie, które może nawet rozerwać produkt od środka. Pamiętaj także, by wybierać modele z wygodnymi uchwytami, najlepiej pokrytymi gumą – dzięki temu unikniesz poparzeń.

Sprawdź, jakie kawiarki czekają na Ciebie w Homla! Wysoka jakość i niska cena idą u nas w parze – tak samo jak piękny design z funkcjonalnością.