Przechowywanie w kuchni

Przydadzą się każdej gospodyni i znacznie ułatwiają pracę w kuchni przy przygotowaniu ulubionych potraw. Wszelkiego rodzaju pojemniki, przyprawniki, organizery mają dużo zalet: chronią żywność przed zepsuciem, są praktyczne, a na dodatek pięknie wyglądają - wyeksponowane na półce staną się świetną ozdobą wnętrza. W kuchni nie może też zabraknąć koszyków na jajka czy mis na ulubione owoce i chrupkie warzywa.

  1. Kategoria
    NACZYNIA DO SERWOWANIA ES
  2. Linia
    PRATA
  3. Kolekcja
    NATURAL EASTER
Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.
Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.

Kuchnia to miejsce, w którym nigdy nie ma wystarczająco dużo wolnej przestrzeni, a akcesoriów nieustannie przybywa. Aby była ona funkcjonalna i ergonomiczna, na blacie musi panować porządek, a każdy z produktów niezbędnych do przygotowania obiadu musi mieć swoje miejsce – najlepiej pod ręką. Odpowiednia organizacja przestrzeni to absolutna podstawa, aby gotować szybko, smacznie i bez nerwów. Pojemniki na żywność nie tylko pozwalają zagospodarować przestrzeń w lodówce, ale także przedłużają świeżość produktów, a koszyki do przechowywania tworzą dodatkowe miejsce na warzywa i owoce. Jednak pamiętaj – praktycznie wcale nie znaczy nieestetycznie. A w Homla łączymy jedno z drugim!

Na kawę, herbatę, lunch – pojemnik na każdą okazję

Szklane, drewniane, z tworzywa sztucznego – wszystkie pojemniki mają swoje zalety i nadają się do przechowywania innych produktów. Jednak wszystkie bez wyjątku pozwalają zagospodarować przestrzeń w kuchni tak, by każdy typ produktu miał swoje miejsce – a tym samym bardzo usprawniają proces gotowania.

W zależności od rozmiarów, pojemniki można umieścić w szufladach, szafkach i na półkach. A przechowywać możesz w nich absolutnie wszystko! Od sypkich produktów, takich jak mąka czy ryż, aż po miód czy gotowe potrawy, które chcesz zamrozić. Dzięki odpowiedniej organizacji miejsca w kuchni zachowujesz czystość i porządek – a tym samym optycznie powiększasz pomieszczenie.

Wszystko ma swoje miejsce – chlebaki i maselniczki

W funkcjonalnej kuchni panuje porządek i ład, a każdy produkt ma swoje miejsce. Dlatego wśród wielu pojemników, słoików i butelek powinien znaleźć się także praktyczny chlebak i stylowa maselniczka. Chlebaki początkowo pełniły tylko i wyłącznie funkcjonalną rolę, którą spełniają do dziś – chronią chleb przed pleśnią, wysuszeniem, rozwojem bakterii. Jednak obecnie stanowią również ozdobny dodatek, którego przemyślany design może podkreślić stylistykę pomieszczenia. Wybierając chlebak pamiętaj, by posiadał on otwory umożliwiające cyrkulację powietrza – odpowiedni przepływ powietrza gwarantuje stabilny poziom wilgoci i brak pleśni.

Maselniczka powinna znajdować się w każdej kuchni nie tylko od święta, gdy konieczne jest wyłożenie kostki na stół. Przechowywanie masła w stalowym lub ceramicznym opakowaniu jest o wiele bardziej higieniczne.

Bądź eko – zabierz pojemnik ze sobą!

Pojemniki kuchenne mogą być również ekologicznym gadżetem. Wykonane ze szkła, metalu lub ekologicznego tworzywa sztucznego (które może być przetworzone w procesie recyklingu) pudełka możesz zabrać ze sobą na zakupy… i kupować na wagę. Dzięki temu nie przynosisz do domu nadwyżki plastikowych i kartonowych opakowań. W przezroczystych pojemnikach łatwiej także obserwować żywność – jeśli pojawią się ślady psucia lub np. moli spożywczych, można szybko interweniować.

W Homla znajdziesz praktyczne akcesoria, które pomogą Ci uporządkować kuchnię – od A do Z!