Naczynia żeliwne
- HOMLAGarnek ANDREAS żeliwny czerwony 4 l139,30 zł 199,00 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 199,00 zł
- HOMLAGarnek ANDREAS żeliwny czarny 4 l139,30 zł 199,00 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 199,00 zł
- HOMLANaczynie ANDREAS żeliwne z podstawką M 27x15 cm48,99 zł 69,99 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69,99 zł
- HOMLAGarnek ANDREAS żeliwny zielony 3,5 l153,30 zł 219,00 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 219,00 zł
- HOMLAPatelnia ANDREAS żeliwna z dwoma uchwytami i bambusową podkładką 25x20 cm48,99 zł 69,99 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69,99 zł
- HOMLAPatelnia ANDREAS żeliwna z bambusową podkładką 21x12 cm25,90 zł 37,00 złNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,00 zł
Żeliwne naczynia kuchenne to akcesoria, które przydadzą się w każdym domu. Wykonane z trwałego i wytrzymałego materiału, jakim niewątpliwie jest żeliwo, wykazują odporność na uszkodzenia mechaniczne, a odpowiednio pielęgnowane przez długie lata utrzymują świetną formę. Ich doskonałe właściwości termiczne sprawiają, że potrawy są równomiernie podgrzewane, co gwarantuje idealne rezultaty. Restauracje na całym świecie często korzystają z garnków i patelni żeliwnych, doceniając ich niezawodność i trwałość. Doświadczeni kucharze, znając ich zalety, polecają je również amatorom gotowania, którzy pragną osiągnąć doskonały smak i teksturę potraw. To niezastąpione akcesoria, które sprawiają, że gotowanie staje się prawdziwą przyjemnością.
Jak i co gotować w naczyniach żeliwnych?
W naczyniach żeliwnych można przygotować wiele smakowitych potraw mięsnych i wegetariańskich. Do przyrządzania mięs idealnie sprawdzają się żeliwne brytfanny (np. naczynia do zapiekania), które mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Przygotowując dania, warto zapiekać je pod przykryciem, aby zachować aromat i nie dopuścić do zesuszenia się produktów. Pokrywka naczynia żeliwnego doskonale utrzymuje ciepło, pozwalając produktom delikatnie się dusić, dzięki czemu posiłek jest idealnie miękki i soczysty.
Żeliwne brytfanny są także świetnym narzędziem do pieczenia chleba. Dzięki właściwościom tego tworzywa pieczywo wychodzi aromatyczne, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Patelnie wykonane z żeliwa są natomiast idealne do przyrządzania mięs i potraw wymagających dłuższej obróbki termicznej.
Niezależnie od tego, co zdecydujemy się przyrządzić w naczyniach żeliwnych, możemy być pewni, że nasze potrawy będą smakowite, pełne wartości odżywczych i zachwycą każde podniebienie.
Jak myć i dbać o naczynia żeliwne?
Aby utrzymać naczynia żeliwne w doskonałym stanie, ważna jest odpowiednia konserwacja i sposób pielęgnacji.
Garnki żeliwne przed pierwszym użyciem należy natłuścić olejem spożywczym (ilość tłuszczu dobieramy do wielkości garnka czy patelni), a następnie wstawić do piekarnika, który wcześniej nagrzaliśmy do około 180 stopni C. Gorący garnek należy wyjąć, postawić na podkładce, a po ostudzeniu starannie wytrzeć do sucha. Czynność tę warto regularnie powtarzać co jakiś czas, aby uniknąć powstawania rdzy i zachować atrakcyjny wygląd naczynia.
W kwestii mycia ważne jest przede wszystkim to, aby po każdym użyciu pozostawić naczynie do ostygnięcia, ponieważ skoki temperatury mogą spowodować uszkodzenie powłoki. Po ostudzeniu naczynie można oczyścić za pomocą gąbki i delikatnego detergentu (może to być np. rozcieńczony z wodą uniwersalny płyn do naczyń), który nie uszkodzi ceramicznej powłoki.
Jedną z zalet naczyń żeliwnych są właściwości nieprzywierające, dzięki którym żywność łatwo odchodzi od dna i ścianek. Jeśli jednak na naczyniu pozostaną uporczywe resztki jedzenia, możesz zalać je wodą i przez kilka minut podgrzać na wolnym ogniu, a następnie ostrożnie usunąć. Po umyciu naczynie należy dokładnie osuszyć, aby zapobiec powstawaniu rdzy. Przed kolejnym użyciem zaleca się lekkie natłuszczenie wnętrza garnka (na przykład kawałkiem tłuszczu lub olejem).
Aby w pełni dbać o żeliwne akcesoria, warto unikać zarysowań i krojenia dań bezpośrednio w naczyniach. Przykładając dużą wagę do odpowiedniego użytkowania i ich prawidłowej pielęgnacji naczyń zmniejszamy ryzyko obecności szkodliwych substancji w naszych potrawach i możemy dłużej cieszyć się solidnym wyposażeniem kuchni.
Czy emaliowane naczynia żeliwne nadają się na kuchenki indukcyjne?
Większość emaliowanych naczyń z żeliwa doskonale nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych, podobnie jak na kuchenkach gazowych czy elektrycznych Istnieją jednak pewne wyjątki, dlatego przed zakupem zawsze warto sprawdzić, czy dany model jest kompatybilny z indukcją.
Dzięki specjalnej emalii, pokrywającej wewnętrzną i zewnętrzną powierzchnię żeliwnych garnków, zapewniona jest ochrona przed bezpośrednim kontaktem żeliwa z żywnością oraz zapobieganie reakcjom, które mogłyby wpłynąć na smak posiłków. To tworzywo stanowi również doskonały przewodnik ciepła, umożliwiając równomierne i efektywne podgrzewanie naczynia.
W sklepie internetowym HOMLA odnajdziesz wiele praktycznych naczyń żeliwnych, które wyróżniają się najwyższą jakością wykonania. Dostępne w naszej ofercie garnki, patelnie i brytfanny powstały z wysokiej jakości tworzywa, co pozwoli im dopasować się do Twoich potrzeb, czyniąc z nich prawdziwych liderów wśród kuchennych sprzętów.