Patelnie

Cena
Kolor
Pomieszczenie
Kategoria
Szerokość (cm)
Wysokość (cm)
Długość (cm)
Średnica (cm)
Mycie w zmywarce
Linia
Kolekcja
Rodzaj kuchni
Marka
Mniej filtrów - Więcej filtrów +
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 13

Ustaw kierunek malejący

Umiejętności kulinarne to ważny czynnik sukcesu podczas kuchennych działań, jednak niekiedy nawet one nie wystarczą, aby wyczarować zachwycającą potrawę. Nie mniej ważne niż talent są odpowiednie naczynia, w szczególności zaś patelnie. To na nich podsmażamy składniki do dań, przygotowujemy chrupiące placki ziemniaczane i smażymy tradycyjne kotlety. Z patelni korzystamy niemal każdego dnia, dlatego warto wybrać takie, które najlepiej sprawdzą się w naszym domu. Można gromadzić je pojedynczo lub zdecydować się na zestaw patelni o różnych rozmiarach i spójnej estetyce.

Planując zakupy, warto określić, jaki typ patelni jest nam potrzebny — czy ma być to uniwersalna patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, patelnia do grillowania, a może pojemny wok? Warto zwrócić też uwagę na owalne patelnie w całości wykonane z żeliwa, które cechują się odpornością na zarysowania i wysoką temperaturę, dzięki czemu mogą służyć do zapiekania dań w piekarniku.

Jaka patelnia będzie najlepsza na indukcję?

Wybierając patelnię, należy przede wszystkim dostosować ją do rodzaju kuchenki, na której przygotowujemy posiłki. Kuchnie coraz częściej wyposażone są w indukcyjną płytę grzewczą, która działa tylko w połączeniu z przystosowanymi naczyniami. Jaka jest zatem najlepsza patelnia na indukcję?

Kluczowym elementem w przypadku patelni na płytę indukcyjną jest dno, które musi być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Innowacyjne patelnie tworzone głównie z myślą o indukcji cechują się grubym dnem z wbudowanym metalowym dyskiem, który pozwala wykorzystać pełen potencjał płyty i przyspieszyć proces gotowania.

Patelnie wykonane w całości z aluminium nie nadają się na płytę indykcyjną, ponieważ ze względu na niski opór elektryczny mogą być albo nie wykrywane przez kuchenkę indukcyjną albo bardzo słabo się nagrzewać.

Patelnie indukcyjne najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej z dodatkiem żelaza, a także z żeliwa. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie patelnie z tych materiałów są automatycznie indukcyjne. Przy zakupie zawsze warto sprawdzić oznaczenia producenta na opakowaniu lub opis na stronie internetowej. 

Która patelnia jest najzdrowsza?

O "zdrowotnych właściwościach" patelni decyduje przede wszystkim rodzaj powłoki, która zapobiega przedostawaniu się szkodliwych związków do potraw. Najzdrowsze patelnie cechują się zatem niezniszczoną powłoką, która pozwala szybko i równomiernie smażyć dania na niewielkiej ilości tłuszczu bez przywierania składników.

Wśród zdrowych patelni najczęściej wymienia się m.in. patelnie ceramiczne, żeliwne, granitowe, teflonowe czy tytanowe, które pozwalają usmażyć danie w sposób niemalże beztłuszczowy. Wszystkie z nich charakteryzują się powłoką non-stick, która zapobiega przywieraniu składników, czyniąc danie smaczniejszym, a samą patelnię łatwiejszą do utrzymania w czystości.

Aby powłoka jak najdłużej pozostała nieuszkodzona, należy pamiętać o używaniu odpowiednich (drewnianych, silikonowych) przyborów kuchennych podczas mieszania i obracania składników oraz rozprowadzania tłuszczu. Świetnie sprawdzają się akcesoria kuchenne takie jak silikonowe szpatułki lub drewniane łyżki, które nie powodują zarysowań na powłoce.

Jakie rozmiary patelni powinieneś mieć w swojej kuchni?

W kuchni warto mieć kilka patelni w różnych rozmiarach, aby móc je łatwo dobierać do wielkości i rodzaju przygotowywanego posiłku. W każdym domu z pewnością przyda się niewielka patelnia 20 cm średnicy, która świetnie sprawdzi się do usmażenia jednego jajka, przygotowania sosu czy odgrzania pojedynczej porcji obiadu.

Patelnia o nieco większej średnicy 24 cm to wszechstronne rozwiązanie, które pozwoli wygodnie przygotować obiad dla jednej lub dwóch osób. Usmażysz na niej mięso, ryby warzywa czy omlet.

Duża patelnia o wielkości około 28 cm to rozwiązanie idealne do przyrządzania posiłków dla większej liczby osób, świetnie sprawdzi się także do smażenia większych kawałków mięsa. 

Warto zaopatrzyć się w przynajmniej dwa rozmiary patelni, choć z pewnością nie będziemy cierpieli na ich nadmiar, gdy będzie ich więcej. Tak samo jak kupujemy różnej wielkości garnki, tak samo powinniśmy zróżnicować wielkość posiadanych patelni.

W przypadku niewielkich kuchni, gdzie miejsca do przechowywania naczyń nie ma zbyt wiele, warto zdecydować się na patelnie z odpinanymi rączkami, które można łatwo zdemontować, podczas układania naczyń na ciasnych półkach.

Czy patelnie można myć w zmywarce? 

Możliwość mycia w zmywarce zależy od materiału, z jakiego dana patelnia została wykonana.

Do mycia w zmywarce nadają się niektóre patelnie stalowe oraz emaliowane, warto jednak sprawdzić instrukcję producenta, aby upewnić się, czy dany model jest do tego przystosowany. W zmywarce zdecydowanie nie powinny być myte aluminiowe patelnie, patelnie żeliwne oraz te z powłoką nieprzywierającą. Proces mycia w zmywarce mógłby uszkodzić ich powłokę, a w przypadku patelni żeliwnych doprowadzić do powstawania rdzy.

Pozornie niezwykle proste mycie ręczne w przypadku patelni wymaga przestrzegania kilu istotnych zasad. Przede wszystkim najlepiej będzie zaczekać, aż patelnia ostygnie — nie zaleca się zalewania gorącego naczynia zimną wodą. Patelnię należy myć za pomocą miękkiej gąbki i łagodnego detergentu. Nie powinno się szorować jej drucianą szczotką, ponieważ mogłoby to spowodować ścieranie powłoki, a w efekcie zniszczenie całej patelni.

Jakie rodzaje patelni znajdziesz w sklepie HOMLA?

W sklepie internetowym HOMLA dostępny jest szeroki wybór patelni wykonanych z najwyższej jakości materiałów, które czynią je odpornymi na uszkodzenia mechaniczne i odkształcenia. Patelnie wykończone są specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu składników, dzięki czemu z łatwością przyrządzisz pyszne, aromatyczne dania, używając przy tym znacznie mniej tłuszczu. Korpusy naczyń wzbogacono ergonomicznymi uchwytami z tworzywa, które nie ulega nagrzewaniu, dzięki czemu patelnie można bezpiecznie przytrzymywać podczas procesu gotowania. 

Kuchenne patelnie w sklepie HOMLA dostępne są w różnych rozmiarach - 20cm, 24cm, 28cm i wiele innych. W różnorodnym asortymencie odnajdziesz, m.in. patelnie do naleśników, głębokie patelnie typu wok dedykowane daniom kuchni azjatyckiej, a także patelnie grillowe, które będą idealne do przygotowywania steków. Niektóre modele dostępne są w zestawie z pokrywkami, które pozwalają jeszcze lepiej utrzymywać ciepło wewnątrz naczynia.