Podkładki pod garnki

Cena
Kolor
Pomieszczenie
Kategoria
Szerokość (cm)
Wysokość (cm)
Długość (cm)
Średnica (cm)
Głębokość (cm)
Mycie w zmywarce
Linia
Kolekcja
Mniej filtrów - Więcej filtrów +
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 7

Ustaw kierunek malejący

Podstawki pod gorące naczynia to akcesoria, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Ustawione na kuchennym blacie pozwalają ochronić go przed zniszczeniem, a odpowiednio dobrane pełnią również funkcję dekoracyjną. Szybko okażą się niezastąpione podczas codziennego gotowania, szczególnie gdy przygotowujemy dania wielogarnkowe i musimy przestawiać z miejsca na miejsce gorące garnki i naczynia.

Podstawka pod gorące garnki: silikonowa, korkowa czy metalowa?

Podkładki pod garnki i gorące naczynia mogą być wykonane z różnych materiałów. Dostępne są podkładki silikonowe, korkowe i metalowe — każda z nich ma swoje zalety i może cechować się innym wykończeniem oraz różnym kształtem. 

Jednym z najczęstszych wyborów są podkładki wykonane z silikonu, które wyróżniają się antypoślizgową powierzchnią, zapobiegającą przesuwaniu się garnków po stole. Kolejną zaletą wykorzystania silikonu jest to, że materiał ten nie wchłania plam ani zapachów, co czyni podkładki łatwymi w utrzymaniu czystości — można je myć w zmywarce lub ręcznie. Miękkie i elastyczne dają się łatwo schować w szufladzie lub szafce, gdy nie są akurat wykorzystywane.

Innym popularnym rodzajem są podkładki wykonane z korka, który jest materiałem ekologicznym i biodegradowalnym. Korkowa struktura zapewnia garnkom dobrą przyczepność, dzięki czemu doskonale chroni je przed przesuwaniem, a kuchenny blat przed kontaktem z gorącym naczyniem. Nie bez znaczenia jest także ich estetyka — naturalny wygląd dodaje kuchennej aranżacji ciepła i rustykalnego charakteru.

Na uwagę zasługują także podkładki pod garnki wykonane z metalu, które wyróżniają się solidnością i trwałością. Często osadzone są na nóżkach, które osłonięte są antypoślizgowymi stopkami. Stal nierdzewna podobnie jak silikon nie wchłania plam i zapachów, dzięki czemu podstawki te są łatwe do utrzymania w czystości i zawsze świetnie się prezentują.

Dlaczego warto mieć w swojej kuchni podkładkę pod garnek?

Podkładka pod gorące naczynia to praktyczne akcesorium, które przyda się w każdej kuchni. Ustawiona w pobliżu kuchenki pozwoli w dowolnym momencie bezpiecznie postawić gorące garnki stalowe, patelnię, czajnik czy brytfannę. Świetnie sprawdzi się także do odkładania przyborów kuchennych, które wykorzystujemy do mieszania sosu, zupy lub innego dania. 

Głównym zadaniem podkładek jest zabezpieczenie blatu przed powstawaniem zniszczeń i przebarwień, które pojawiają się m.in. na skutek wysokiej temperatury.  W zależności od rodzaju materiału, z jakiego podkładka została wykonana, zakres temperatur, na jakie jest odporna, może wynosić nawet od -40 °c do 230°c - tak duża odporność na wysokie oraz niskie temperatury pozwala jej chronić powierzchnię mebli kuchennych.

Choć podkładki kojarzone są głównie jako akcesoria kuchenne, mogą być wykorzystywane także jako dodatek na stół w jadalni. Z pewnością przydadzą się tam podczas spotkania rodzinnego, na którym chcesz podać gorące danie. Położone na stole pozwolą bezpiecznie ustawić wazę z zupą lub szklane naczynie żaroodporne z kawałkami mięsa lub warzywami.

Jakie podkładki pod gorące naczynia znajdziesz w sklepie Homla?

W sklepie HOMLA dostępny jest szeroki wybór podkładek w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Oferujemy podkładki silikonowe, metalowe oraz bambusowe, które świetnie sprawdzą się w każdym domu. Choć bambus w przeciwieństwie do silikonu i metalu jest naturalnym materiałem, także cechuje się trwałością i doskonale izoluje, chroniąc powierzchnię blatu przed kontaktem z wysoką temperaturą garnków.

W naszym sklepie dostępne są kwadratowe podkładki o wymiarach m.in. 18 x 18 cm, a także podkładki okrągłe. Wytrzymałe, a zarazem niezwykle atrakcyjne i eleganckie będą doskonałym dopełnieniem kuchennej aranżacji. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i składania zamówień.