Naczynia do zapiekania
Żaroodporne naczynia do zapiekania: jakie wybrać?
Zapiekanki to przepyszne potrawy, do których przygotowania niezbędne jest posiadanie odpowiedniego naczynia żaroodpornego. Dzięki niemu przyrządzisz w piekarniku klasyczne zapiekanki mięsne, makaronowe i warzywne. Wybierając naczynie lub formę do zapiekania, trzeba zwrócić uwagę na kilka aspektów.
1. Rodzaj materiału — dominują dwa rodzaje: szkło i ceramika (porcelana, kamionka).
Szklane naczynia są funkcjonalne, łatwo je utrzymać w czystości, nie wchodzą w reakcje z żywnością, można obserwować proces zapiekania potrawy. Z kolei ceramiczne naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło oraz utrzymują temperaturę. Ceramiczne naczynia do zapiekania ułatwiają efektowne i estetyczne serwowanie, ponieważ możesz postawić naczynie bezpośrednio na nakrytym stole.
2. Wielkość — wielkość naczynia do pieczenia zależy od wyposażenia każdej kuchni np. rodzaju kuchenki i piekarnika. Jeżeli gotujesz dla dużej liczby osób, dysponujesz miejscem do przechowywania akcesoriów kuchennych, to duża i pojemna forma do pieczenia sprawdzi się świetnie. Mniejsze będą odpowiednim wyborem do małej kuchni oraz gdy przyrządzasz potrawę dla jednej lub dwóch osób.
3. Kształt — od kształtu naczynia zależy między innymi równomierne wypiekanie. Prostokątne i kwadratowe formy są idealne do zapiekanek. W okrągłych doskonale udają się wypieki oraz potrawy mięsne.
Jeśli potrzebujesz natomiast naczyń do przygotowywania wypieków, świetnym wyborem będzie odpowiednio dobrana forma do pieczenia.
Zestaw kokilek do pieczenia czy duże naczynie ceramiczne?
Małe naczynka żaroodporne nazywane kokilkami, albo ramekinami są polecane do przyrządzania w piekarniku słodkich deserów oraz wytrawnych przekąsek. Ich wielką zaletą jest ładny wygląd — producenci zawsze starają się zaprojektować i produkować efektowne ramekiny. Dzięki temu znakomicie nadają się do eleganckiego podania deseru.
Co możesz przyrządzić w naczyniu do zapiekania?
Szeroki wybór naczyń żaroodpornych umożliwia znalezienie modeli uniwersalnych, które pozwalają przygotowywać różne rodzaje potraw: lasagne, duszone mięso czy warzywa, mięsa zapiekane w cieście, dania jednogarnkowe, sosy, słodkie wypieki.
Takie wielofunkcyjne naczynie umożliwia przyrządzanie pysznego dania dla całej rodziny. Dodatkowo jeżeli jest ono wyposażone w wygodne uchwyty, to naczynie z potrawą możesz bezpiecznie przenosić na stół. Temperatura naczynia dłużej zatrzyma ciepło, dlatego potrawa pozostanie smaczna przez cały czas, gdy goście będą nakładali sobie pojedyncze porcje zapiekanek.
Oczywiście musisz pamiętać, że podczas wyciągania z piekarnika naszego dania, powinniśmy użyć podkładki pod gorące naczynia, odporną na działanie wysokiej temperatury. Podkładka daje pewność, że blat lub obrus jest w pełni zabezpieczony, dlatego powinna stanowić obowiązkowy element wyposażenia kuchni.
Jakie naczynia do zapiekania znajdziesz w sklepie Homla?
W naszym sklepie znajdziesz szeroką ofertę naczyń do zapiekania. Oferujemy wysokiej jakości, wytrzymałe i trwałe naczynia, które pozwolą zrealizować wiele kulinarnych wyzwań. Doskonałe do pieczenia oraz podgrzewania w piekarniku, większość z nich można myć w zmywarce. Masz pewność, że ich czyszczenie nie będzie stanowiło problemu i w dobrym stanie posłużą przez bardzo długi czas. Sprawdź ofertę i szukaj najlepszych dla siebie naczyń, które dają gwarancję dużych sukcesów kulinarnych.