Maselniczki
Maselniczki ceramiczne, szklane - jak wybrać najlepszą?
Stylowa i jednocześnie funkcjonalna maselniczka jest niezbędna w każdej kuchni lub jadalni. Kanapka z masłem oraz różnymi dodatkami to klasyka śniadań i kolacji, ale masło serwowane jest również podczas uroczystych obiadów i przyjęć. Maselnice wykonywane są z różnych materiałów, przede wszystkim z porcelany, szkła, odpornego na uszkodzenia i wilgoć drewna, stali nierdzewnej.
Którą wybrać? Na pewno powinna być praktyczna — wielkością dopasowana do ilości przechowywanego masła, o ergonomicznym kształcie, żeby z łatwością mieściła się w lodówce, łatwa do utrzymania w czystości.
Podczas eleganckich przyjęć znakomicie sprawdzi się maselniczka z nożem w komplecie. Tego rodzaju akcesorium spełnia wiele funkcji — jest stylową dekoracją i uzupełnieniem zastawy stołowej. Specjalny nożyk umożliwia indywidualne porcjowanie kostki masła oraz łatwe przekładanie jego kawałków na talerz. Na podstawce mieści się cała kostka, ale można ją podzielić na pół i jedną część podać na przykrywce, aby każdy z gości siedzący przy stole miał masło blisko siebie. Idealne do tego są maselniczki z porcelanowym pojemnikiem oraz drewnianą lub metalową przykrywką.
Jaki kolor maselniczki wybrać?
Kolor maselnicy najlepiej dobrać do koloru mebli kuchennych np. blatu oraz stylu nakrycia stołu. Uniwersalnym wyborem będzie maselniczka porcelanowa w kolorze białym lub czarnym. Maselnice porcelanowe mogą mieć modny, minimalistyczny design w stylu scandi, ale można znaleźć również bogato zdobione różnymi wzorami m.in. kwiatkami, ozdobnymi rysunkami natury. Producenci starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów, dlatego oferta kształtów i kolorów maselnic jest bardzo szeroka.
Do nowoczesnych zastaw stołowych doskonale pasują maselniczki z pokrywami z bezbarwnego szkła wyposażonymi w wygodny uchwyt, które pozwalają zobaczyć całą kostkę masła. Szczególnie osełka masła wiejskiego serwowana w ten sposób prezentuje się efektownie. Ponadto szklaną maselniczkę można myć w zmywarce razem z innymi naczyniami, co znacząco podnosi komfort użytkowania.
Jak przechowywać masło w maselniczce?
Masło jest produktem spożywczym, które wymaga specjalnych warunków przechowywania. Trzeba zadbać o to, aby zachowało świeżość na dłużej i właśnie dlatego maselniczka jest idealnym rozwiązaniem. Kiedy nie jest używane, najlepiej schować je w lodówce. Maselnica zapewni, że nie będzie chłonęło zapachów z lodówki i zachowa swój właściwy smak. Przed podaniem masła na stół warto wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby zmiękło i dało się łatwo rozsmarowywać na chlebie.
Maselniczka o prostokątnym kształcie mieści standardową kostkę masła. Na masło w osełkach lepiej wybrać specjalną maselniczką osełkową o kształcie owalnym.
W sklepie internetowym HOMLA znajdziesz maselniczki w wielu kolorach, kształtach i wielkościach, wykonane z najwyższej jakości materiałów. Zakupy online dają szeroką możliwość wyboru produktów w najkorzystniejszej cenie.